Základná škola sv. Svorada a Benedikta

Vlastiveda v teréne

Na vlastivede sme sa tento rok učili, že v 16. storočí na našom území rabovali a plienili Turci. K týmto udalostiam sa viaže jedno pietne miesto v obci Párovské Háje, kde sa vo Fabiánovej doline na jeseň v r. 1530 odohrala tragédia.

Skupina Turkov sa vracala z prepadu na Hornej Nitre s korisťou a zajatcami vrátane niekoľko stoviek detí. Keďže ich naháňali cisárski žoldnieri, z obavy, aby ich deti nezdržiavali pri úteku sa ich na tomto mieste rozhodli pozabíjať.

Dnes tu stojí kríž, ktorý dali postaviť veriaci z obce Párovské Háje s miestnymi poľovníkmi a informačná tabuľa o spomínanej udalosti. Každoročne (okrem „koronového“ obdobia) sa na tomto mieste koná Sväto-hubertská sv. omša. Po nej poľovníci s dobrovoľníkmi pripravia AGAPÉ – pohostenie pre všetkých zúčastnených v podobe guľáša z diviny, výborných koláčikov, pizze a iných dobrôt.

My sme si v prvý deň jesenných prázdnin boli uctiť toto miesto, kde chodia mnohí ľudia na prechádzku či bicyklovačku  z okolitých obcí, ba aj z Nitry. Pozývame aj vás, bolo nám super.

Fotogaléria

(text, foto: Mgr. E. Caleková)

Novinky v kocke